Etter å ha lest flere bøker som ikke tilfredsstilte mitt ønske om å lese “noe spennende”, grep jeg i en av bøkene jeg har stående i bokhylla som jeg VET kommer til å bli spennende. Det finnes nemlig to amerikanske forfattere som holder høyt nivå på bøkene sine og som klarer nesten alltid holde leseren i høyspenn til siste liten. Det er Jeffery Deaver og Michael Connelly. Begge to etter min mening noe av det beste som finnes i sjangeren. Derfor har jeg et lite “lager” med uleste bøker av begge, for situasjoner som dette: Når jeg har lyst til å lese noe bra og spennende og vil ikke bli skuffet. Jeg ble det ikke denne gangen heller.

Sovedukken er en bok med Kathryn Dance i hovedrollen. Kathryn er spesialist i kinetikk (kroppsspråk) og avhørsmetoder. Hun er dermed den som klarer å avsløre om noen lyger, hva de lyger om og så slå til når de minst venter det. Det klarte hun også da hun skulle avhøre Daniel Pell, en mann som har sittet 8 år i fengsel for drap på en familie. I siste liten skjønner Kathryn hva Pell pønsker på, men da er det allerede for sent. Pell har klart å flykte fra fengselet og etterlatt seg flere døde kropper.

Jakten starter. Men for å kunne fange Pell, må Kathryn ha hjelp. Hun klarer å avsløre hvordan folk tenker og hva som driver dem, men da må hun vite mest mulig om dem. Hun trommer sammen de tre jentene som var del av Pells “Familie”, en sektlignene fellesskap, og hun prøver også å få tak i den såkalte “sovedukken”, jentungen som var den eneste som overlevde familiens nedslakting for 8 år siden.

Jeg stopper her for ikke å avslør for mye. Det jeg liker best med Deaver (og Connelly) er at de holder deg i spenn til siste liten og at du sjelden klarer å gjette deg fram til løsningen fordi de er mestere av å snu handlingen akkurat i det øyeblikket du tror at du har skjønt det. Intet unntak her.

I denne konteksten må jeg nesten vise dere hva min kjære Henry har klart å finne på.

Jepp, han rev ut de SISTE tre sidene og rev dem i stykker! Så med omhyggelig taping klarte jeg å redde boka og fikk lese ut løsningen. Han syntes antakelig at jeg hadde viet nok tid til denne papirbiten og nå var det på tide og bruke litt energi på ham.

Konklusjonen er klar, denne anbefales på det sterkeste, den er spennende og overraskende. Kathryn er en interessant hovedfigur og hennes hjelpere utfyller henne. I motsetning til forrige bok jeg leste er denne spennende omtrent fra side 1, og den er lett å bli revet med.

Hvis jeg skal påpeke noe negativt, så eneste jeg ikke syntes passet, var tittelen. Joda, sovedukken spiller en forsåvidt viktig rolle i boka, men jeg syns handlingen bød på en mye mer “logisk” tittel. Men heldigvis er det ikke tittelen som avgjør hvor god boka er.


P.S. Et stort pluss til Cappelendamm som har laget “God krim” – paperback som selges i matbutikken til 79 kr. Det er den utgaven av Sovedukken jeg har lest og jeg er riktig så begeistret for at noen skjønner at det går an å lage billige bøker i Norge.